Stiati ca statisticile spun ca peste 90% din productia mondiala de cogniac se consuma in SUA si China? Insa, din pacate, servit de “necunoscatori” cu gheata sau in infinite combinatii si cocktailuri care fac sa roseasca obrazul unui francez erudit in arta consumului de cogniac.
Astazi vom vorbi despre arta savurarii unui pahar de cogniac.
Si DA, plecam de la pahar.
Cu totii recunostem intre multitudinea de pahare care este paharul de sampanie sau cel de cogniac, acesta din urma datorita staturii sale pitice, cu piciorul scurt si forma de “balon”.
Potrivit cunoscatorilor, pe langa paharul balon, se pare ca cel mai potrivit pentru consumul de cogniac este paharul lalea. Paharele de cogniac sunt in asa fel concepute pentru a avea suprafata de contact a licorii cat mai mare cu aerul, iar cand paharul este dus la gura, faptul ca paharul se ingusteaza face ca toata aroma cogniacului sa iti inunde narile si sa ai in acelasi timp o experienta intensa atat din punct de vedere olfactiv cat si gustativ.
Piciorul scurt al paharului are si el un rost. Te determina sa tii paharul intre degete, in podul palmei, asigurand astfel un loc cald pentru ca bautura magica sa toarca si sa se incalzeasca pentru a fi savurata la temperatura potrivita.
Si ajungem si la temperatura. Potrivit specialistilor cognacul se serveste in pahar incalzit sau la temperatura camerei, se incalzeste in palma prin rasuciri permanente timp de 10 minute, sorbind cate o inghititura. Cognacul nu se incalzeste niciodata in flacara deoarece strica aroma.
Cantitatea optima care se toarna in pahar, indiferent de dimensiunea paharului, este de 25ml. Paharul se umple 1/5 astfel incat prin inclinarea paharului licoarea sa nu curga din acesta.
Desi vorbim de o bautura intens alcolizata, un cogniac de buna calitate nu trebuie sa iti lase in gura gustul de alcool, spirt, ci mai degraba o licoare care curge si iti lasa pe gat o multitudine de arome dulce, acru, amar, sarat, toate aceste gusturi fiind continute in cognac, combinarea lor formand aroma caracteristica.
Cogniacul se poate servi la masa sau la finalul acesteia, el fiind un digestiv, savurat alaturi de un trabuc (dar nu obligatoriu) si de un prieten – ceea ce face ca placerea sa fie mai intensa.
Cunoscatorii spun ca printre brandurile bune de cogniac sunt Martell, Hennessy, Otard sau Remy Martin. Rafinat.ro va ofera o gama mult mai larga.
Sursa: www.thecognacforum.com, Drinkstuff.com