Fondata in 1893 in localitatea Bulboaca, vinaria Castel Mimi reprezinta excelenta in materie de vin atat in Republica Moldova cat si la nivel international.
Sa nu va lasati inselati de numele Mimi, el nu este nici al unei doamne nici macar al unei domnisoare. Vinaria a fost denumita dupa Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei Tariste, un ambitios vinificator care a contribuit activ la modernizarea vinificatiei nationale.
Pe timpuri, ca și astăzi, crama de la Bulboaca era considerată cea mai modernă, Mimi implementând tehnici și tehnologii în pas cu tendințile internaționale.
Faima lui Mimi și a vinurilor sale au ajuns și la curțile domnești. În 1914 domeniile boierului a fost vizitate de Țarul rus Nicolae al II-lea, pe când în 1925 crama a fost onorată de vizita lui Carol al II-lea.
În anii 1940 vinăria a fost naționalizată de sistemul sovietic și transformată ulterior într-o fabrică. Curând întreprinderea a devenit una din cele mai mari di URSS, cu o putere de prelucrare
de 40.000 tone de struguri per sezon. Materia primă era adunată de la o duzină de vinării din zonă.
După căderea URSS-ului, a început un nou capitol pentru Castel Mimi, conducerea vinăriei fiind preluată de familia Trofim, nativi din localitatea Bulboaca, vinificatori în a treia generație.
Fabrica de la Bulboaca producea lunar 8 milioane de sticle de vin, având pe atunci 1.500 de angajați
În 2011 a fost inițiat cel mai grandios proiect de restaurare din istoria țării. În jur de 600 de arhitecți și specialiști din diferite domenii, în frunte cu designer-ul italian Arnaldo Tranti, au fost invitați pentru a da un nou suflu complexului. După 5 ani de lucrări, Castel Mimi a primit titlul de “Carte de Vizită a Moldovei”, fiind inclus în Top 15 a celor mai frumoase opere arhitecturale din lumea vinului.
În paralel cu restaurarea complexului, vinăria a trecut printr-un proces amplu de modernizare tehnologică. Astăzi, Castel Mimi dispune de echipament de ultimă generație pentru prelucrarea strugurilor, fermentarea mustului, păstrarea, maturarea și îmbutelierea vinului.
Întreprinderea are o putere de procesare zilnică de struguri de cca. 250-500 tone. Capacitatea maximă de păstrare ajunge până la 200.000 de hectolitri.
Castel Mimi dispune de cel mai mare stoc de butoaie de stejar din țară. Peste 150.000 de litri de vin se maturează momentan în 800 de bariquri de cea mai buna calitate.
Castel Mimi produce în jur de un milion de sticle de vin pe an: 90% dintre care sunt vândute pe cale de export.
Strugurii sunt culeși doar manual. Echipa este special antrenată să selecteze în vie daor strugurii de cea mai bună calitate.
Vinăria Castel MIMI promovează folosirea redusă a pesticidelor, viile fiind stropite maximum de5 ori pe an. O cantitate care este de trei ori mai mica comparativ cu majoritatea țărilor din Europe Occidentală.
Etichetele Castel Mimi au fost create în colaborare cu studioul italian “Tranti Design”.
Drept sursă de inspirație pentru etichete au servit simbolurile de pe covoarele tradiționale moldovenești – semne ce au fost create de strămoșii noștri acum
8000 de ani în urmă (în Epoca de Piatră).
Fiecare sticlă Castel Mimi este ornamentată cu unul din aceste simboluri arhaice într-o cheie mai modernă
Folosindu-se de impresionanta cladire, cu curtile ei spectaculoase, proprietatii Castel Mimi au inclus proprietatea in circuitul evenimentelor publice si private, in circuitul turistic. Astfel aici poti gasi spatii de cazare de 5 stele, piscină în aer liber, locații pentru organizarea petrecerilor și evenimentelor. În viitorul apropiat este prevăzută deschiderea unui Wine SPA.
Vinurile Castel Mimi impresioneaza atat consumatorii cat si juriile internationale prin calitate, perseverenta si inovatie
Gama Clasic vine cu vinuri seci de calitate superioară cu buchet plăcut fructat, din soiuri reprezentative vinificației basarabene, proaspete sau maturate timp de 6 luni în butoaie de stejar.
Gama Classic Limited Edition se remarca prin vinuri seci de ediție limitată, maturate în butoaie de stejar pentru o perioadă de maxim 12-18 luni, care redau perfect specificul zonei viticole Codru.
AnimAliens este o serie de vinuri fără maturare în butoi, ce își păstrează pe deplin caracterul lor tânăr și revigorant. Vinurile reflectă energia puternică și nesecata a pământului moldovenesc.
Etichetele sunt decorate cu figuri de animale ce provin din vechile legende moldovenesti, reînterpretate în spirit modern.
Seria Reserve este reprezentată de două vinuri de calitate premium, produse din struguri selecți, roada anului 2012. Vinurile au fost maturate pentru 36 de luni în butoaie din stejar francez de ediție limitată.
Va invitam sa descoperiti si sa savurati vinurile Castel Mimi.