Descriere
SOLO QUINTA ALB CRAMELE RECAS
DOC – RECAS
Cupaj: Chardonnay (51%), Fetească Regală (18%), Muscat Ottonel (15%), Sauvignon Blanc (15%), Traminer Roz (1%).
Solo Quinta, cupajul emblematic de soiuri albe al Cramelor Recaș, a ajuns la cea de- a 16-a ediție!
Strugurii sunt selectați de pe parcelele cu soluri argilo-calcaroase și culeși manual din zonele Dealul Țiganului, Überland, Brunen și Pfefferberg.
Vinul este realizat prin fermentație și elevage în barrique franțuzesc, 100% nou, Dargaud & Jaegle, Medium Toast, timp de 3-4 luni doar pentru Chardonnay. Proporția strugurilor din asamblaj variază în funcție de an: pentru 2023 Chardonnay rămâne componenta principală, iar Traminer, un soi „roz” cu pieliță roșiatică, apare pentru prima dată în acest cupaj. Acest soi a fost adus în Banat de către colonii Schwabi poposiți pe aceste plaiuri acum 300 de ani la îndemnul împărătesei Maria Therezia. Este un strugure foarte bine adaptat terroir-lui de Recaș, care se poate vinifica în alb sau roze – iar 2023 a fost un an perfect echilibrat din punct de vedere climatic pentru acest soi.
Solo Quinta 2023 reprezintă, așadar, un inedit omagiu adus viticultorilor de origine germană stabiliți în Recaș, care au adus un plus de tradiții, soiuri și voie bună pe meleagurile noastre.
Note de degustare:
Vinul este de culoare galben pai, briliant și limpede.
Nasul este concentrat și elegant: în prima fază domină fructele exotice – litichi, ananas, fructul pasiunii – completate de notele fructelor de vară: caise și piersici.
După aerare, putem detecta aromele complexe secundare de stejar, migdale prăjite, vanilie și caramel. Gustativ, vinul prezintă un corp puternic și armonios.
ADN-ul Solo Quinta este completat de soiul Traminer Roz, care se distinge prin note fine de flori de vară. Un vin alb cu caracter persuasiv, care rezistă și evoluează în timp.
Asocieri culinare recomandate: Preparate la cuptor pe bază de carne albă; Sushi și bucătărie asiatică; File de păstrăv cu mămăligă; Saramură de pește de apă sărată; Brânzeturi semimaturate; Fructe de mare; ; Plăcinte cu brânză sărată.
Temperatura de servire: 8-10°C
Recenzii
Nu există recenzii până acum.