Chiar daca il folosim, unii zilnic, altii ocazional, tirbusonul nu lipseste din nicio casa, fie ca acolo locuiesc sau nu pasionati sau bautori de vin. Cum o sticla de bere o mai deschizi si fara desfacator, sa scoti dopul unei sticle de vin nu este tocmai usor daca nu ai tirbuson.
Daca mergem putin si cautam in istorie, inventatorul tirbușonului nu este cunoscut, dar primele înscrieri apar în Anglia în anul 1676 când John Worlidge vorbește în cartea sa “Treatise on Cider” despre un obiect care extrage dopul din sticlele de vin. In 1795 Samuel Henshall a patentat pentru prima oara tirbușonul, conceput cu scopul de a deschide o sticla cu dop de pluta incorporat, si care s-a nascut initial ca si copie a unei unelte de curatare a pustii cu praf de pusca.
În forma sa tradițională, un tirbușon este pur și simplu un șurub de oțel atașat la un mâner perpendicular, din lemn sau alt material. Utilizatorul strânge mânerul și înșurubează punctul metalic în plută, până când spirala este încorporată ferm, apoi o tragere verticală a tirbușorului scoate dopul din flacon. Mânerul tirbușorului permite o aderență comandantă pentru a ușura îndepărtarea plută.
Mai jos vom vedea cateva modele clasice de tirbuson.
TIRBUSONUL CU ARIPI
Inventat initial în 1939, tirbușonul cu aripi, uneori numit tirbușon fluture sau tirbușon înger, are două pârghii, unul pe fiecare parte a spiralei. Pe măsură ce spirala este insurubata în plută, pârghiile se ridica. Împingerea pârghiilor trage dopul din sticlă dintr-o singură mișcare lina. Designul cel mai comun are un rack și un pinion care leagă pârghiile de corp, acest design este deosebit de popular în uz casnic.
CUTITUL SOMELIERULUI
Prietenul chelnerului sau “cheia vinului” este un tirbușon cu corpul pliabil, similar cu un briceag. A fost conceput de germanul Karl Wienke în 1882 și patentat în Germania, Anglia și America. Un braț se extinde pentru a se sprijini pe buza flaconului pentru a se forma pârghia atunci când se scoate dopul de pluta. Unele cuțite de sommelier au doi pași pe pârghie și adesea și un deschizător de sticle. O lamă de cuțit cu articulație mică este așezată în capătul mânerului pentru a fi utilizat la tăierea foliei care înfășoară gâtul mai multor sticle de vin. Un tirbușon de acest tip poate fi folosit mai repede (și cu mai mult “spectacol”) decât un tirbușon de tip aripă.
TIRBUSONUL CU DINTI GEMENI (TWIN-PRONG CORK PULLER)
Denumit si “prietenul majordomului” sau”Ah-So”, dispozitivul de împingere a dopului, cu doi dinti poate extrage un dop, fără să-l deterioreze, pentru a permite prelevarea probelor înainte de a reintroduce dopul. Opritorul este îndepărtat prin împingerea vârfurilor între plută și gâtul sticlei și răsucirea dopului din sticlă. Înlocuirea opritorului implică luarea între cele două vârfuri, apoi răsucirea în sticlă și scoaterea vârfurilor.
TIRBUSONUL LEVIER
Tirbusonul levier sau “iepure” este acționat utilizând o pereche de mânere care sunt folosite pentru a prinde gâtul sticlei și o pârghie care este pur și simplu apăsată pentru a răsuci șurubul în dop, apoi se ridică pentru a extrage pluta. Eliminarea dopului de pe dispozitiv se face printr-o acțiune similară de presare / ridicare. Acest stil de tirbușon este mult mai voluminos, de obicei mult mai scump decât alte stiluri, dar este mult mai rapid.
TIRBUSONUL FIX
Acestea au fost inventate la sfârșitul anilor 1800 pentru a fi utilizate în case, baruri de hotel și restaurante într-o epocă în care toate sticlele erau inchise cu dopuri. Ele sunt înșurubate sau fixate la tejghele sau pe pereți. Când berea a început să fie vândută în sticle, localurile aveau nevoie de o cale rapidă de a le deschide. Cele mai multe tirbușoane au fost concepute pentru a deschide sticle de bere cu dopuri scurte. Cele moderne sunt făcute pentru dopuri de vinuri mai lungi.
Una dintre cele mai impresionante colectii de tirbusoane pe care am intalnit-o a fost la muzeul vinului de la Crama Gerovassiliou din Grecia. Acolo din pasiunea proprietarului s-au strans mii de exemplare, care mai de care mai interesant, unele extrem de rare si cu modele unice. Daca veti merge, veti afla povesti pline de umor si informatii extrem de interesante.
Astazi ne oprim aici si speram ca v-am deschis curiozitatea pentru acest subiect. Vom reveni curand cu alte informatii interesante legate de acest subiect, cu modele traznite si istorii legate de aceste obiecte nelipsite din casele noastre inca din secolul XVII.
Pana la urmatorul post legat de tirbusoane, va puteti pregati sticlele. Rafinat.ro va asteapta cu peste 1000 de produse.