Cine nu a auzit de vinul de Porto! Dar cate stim despre originea sa si calitatile sale?
Ne propunem ca impreuna sa aflam ceva mai multe azi.
Vinul de Porto (sau în portugheză Vinho do Porto), este un vin portughez, vin fortificat, produs exclusiv în regiunea DOC Douro din nordul Portugaliei.
Este de obicei un vin dulce, roșu, alb sau roze dar întâlnim de asemenea și vinuri de porto seci (dry) și extra-seci (extra dry) și este servit ca un vin desert.
Vinul produs aici este apoi fortificat prin adăugarea unui rachiu de struguri, neutru, cunoscut sub numele de “aguardente” sau “brandy” (nici o asemănăre cu brandy comercial), în scopul de a întrerupe fermentația, păstrând astfel zahăr rezidual în vin și crescând substanțial conținutul de alcool. Vinul este apoi depozitat și învechit, în butoaie (baricuri de stejar special – barrique – înainte de a fi îmbuteliate) în pivnițe reci și întunecate așa cum întâlniți în Vila Nova de Gaia, pe malul râului Douro.
Vinul a primit numele său “port” / “porto”, în a doua jumătate a secolului al 17-lea după numele orașului Porto, construit și dezvoltat în jurul portului situat la gura de vărsare a râului Douro în Oceanul Atlantic
Sunt cunoscute peste o sută de soiuri de struguri (castas = soiuri) clasificate și autorizate pentru vinificarea și productia vinului de porto, dar dintre acești struguri doar cinci sunt cei mai cultivați și utilizați.
Touriga Nacional este considerat soiul de struguri cel mai dorit pentru producția vinurilor de porto de calitate dar datorită dificultăților mari întâmpinate pe durata creșterii și randamentele foarte mici, fac din Touriga Francesa cel mai plantat soi de struguri din regiunea Douro. Vinurile de Porto albe sunt produse în același mod ca și Vinurile de Porto roșii (Tawny și Ruby) cu excepția faptului că se folosesc struguri albi.
Vinul de Porto, chiar daca este servit ca un vin desert, este un vin dulce si tare. Cele mai multe variante au 20 de grade deci nu va lasati inselati.
Foarte apreciata peste tot in lume este modalitatea de ambalare si conservare a vinului portughez. Se spune ca vinul lor nu se invecheste in sticla. De exemplu, daca am cumpara un vin vechi de 20 de ani, peste 10 ani el va avea tot 20 de ani. Doar niste soiuri rare, foarte scumpe si pretentioase ca aroma, au capacitatea de a ‘imbatrani’ in sticla. In fiecare an, sunt studiate recoltele mai vechi si sunt scoase la vanzare sticle pentru colectionari, din diverse perioade.
Băut de preferat dintr-un pahar de tip Sherry de aproximativ 150 ml,vinul de Porto se asortează bine cu brânzeturi fermentate.
Va invitam sa va delectati cu oferta de vinuri de Porto de pe Rafinat.ro
Sa nu uitam ca vinul de Porto poate fi folosit extrem de bine si le gatit. Chef Adrian Hadean va ajuta cu o reteta la prepararea careia a folosit vinul de Porto.
http://www.adihadean.ro/2017/06/rasfat-de-vara/
Sursa: Wikipedia
Sursa foto: linchenchenblog.wordpress.com