Există peste 1300 de soiuri de vin, așadar, alegerea vinului potrivit poate părea uneori dificilă.
Există 5 grupe mari de vin:
roșu
alb
roze
desert (alb și rosu, licoroase)
spumant (alb, roșu și roze)
Acestea se împart, la rândul lor în sec, demisec și dulce.
Primul pas în alegerea vinului este alegerea scopului pentru care este băut. În asocierile cu mâncarea, în general, vinul roșu pentru mâncăruri mai consistente, cu carne sau sos roșu, cel alb pentru mâncăruri ușoare – salate, pește, gustări, iar cel roze pentru mâncăruri mai sofisticate, puțin picante sau la alegere.
Regulile sunt destul de simple, dar pot fi încălcate după gust:
Vinul perfect asociat trebuie sa fie pus în evidență de mâncare și invers. Dacă simțiți că cele două sunt în conflict, schimbați vinul.
Gustul amărui nu trebuie asociat cu un vin bogat în tanini (de ex Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră etc)
Vinul de desert ar trebui să fie mai dulce ca desertul în sine pentru o asociere de succes.
Vinul ideal va avea o aciditate mai mare decât mâncarea la care este asociat, altfel va avea un gust plat. Încercați un Chardonnay la salată cu dressing de oțet sau lămâie.
Următorul pas: eticheta și prețul.
În primul rând, evitați vinurile prea ieftine. Producția de vin și întreg procesul costă, iar o sticlă suspect de ieftină sugerează un vin de proastă calitate, poate chiar unul care nu s-a întâlnit cu prea mulți struguri. Prețul unui vin bun începe de la 15 lei, însă nu este o regulă că va fi cu atât mai bun cu cât este mai scump. În general, dacă nu ați primit recomandări pentru un vin anume sau doriți să încercați ceva nou, încercați un preț după care să nu vă pară rău în cazul în care vinul nu este pe măsura așteptărilor.
Cereți recomandări la restaurant.
De regulă, la restaurantele care se respectă, pentru orice preparat din meniu, vi se poate face și o recomandare de vin. Dacă asocierea vi s-a părut fericita, rețineți informații de pe etichetă: sec/demisec/dulce, producător sau zona viticolă. Vă poate ajuta să faceți alegeri și la raft pe viitor. În plus, unele vinuri au și recomandări de asociere cu mâncarea pe etichetă de la producători și de la somelierii care l-au încercat deja. Sunt, de regulă, cele mai sigure alegeri.
Respectați temperatura de servire a vinului sau alte recomandări: puteți strica întreaga experiență cu un vin bun dacă nu îl răciți bine, de exemplu.
In functie de ce aveti diseara la cina, puteti alege vinul potrivit pe www.rafinat.ro