Care este cel mai bun Whisky? Cel care este pe gustul tau!
Alegerea unui Whisky (sau Whiskey) care sa fie pe gustul tau si care sa iti satisfaca toate pretentiile este o sarcina dificila. Poti citi recomandari, recenzii ale diferitelor branduri de top, istorii ale marcilor care au in spatele lor povesti superbe, pentru a-ti face o idee asupra unui tip anume de whisky. Totusi, doar experienta personala pe care o ai atunci cand incerci un brand anume de whisky va fi cea care te va ajuta sa alegi, in cele din urma, marca pe care o vei aseza, la loc de cinste, in preferintele tale. Care sunt, insa, cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosti despre rafinata bautura?
Whisky scotian, Whiskey irlandez, Whiskey american? Este greu de spus care va fi pe gustul tau. In plus, Scotia, Irlanda sau SUA nu sunt singurele regiuni unde bautura aceasta a facut deja istorie. Dar exista diferente majore intre ceea ce cred scotienii ca trebuie sa fie un whisky bun si ce cred, de exemplu, americanii. Ba, chiar si legile de distilare sau depozitare si invechire difera, ca si ingredientele utilizate. In plus, apa folosita este de multe ori parte din reteta originala a diferitelor tipuri de Whisky. Un Whisky scotian de top, precum Aberlour Single Malt sau Balblair Single Malt, ambele regasite in ofertele speciale de pe RAFINAT.RO, asigura in mod cert o experienta diferita de cea a bourbon-ului american Buffalo Trace (un whisky bourbon rar pe care il puteti gasi, de asemenea, in oferta RAFINAT.RO). In acelasi timp, Whiskey-ul irlandez aduce o nota personala in experienta oferita pasionatilor acestei bauturi – metoda de distilare este diferita de cea folosita de scotieni, iar orzul crud adaugat celui maltificat isi lasa si el o amprenta unica asupra retetelor. Pe scurt, sau nu dati crezare nimanui care spune ca un anumit tip de whisky este cel mai bun, pentru ca experienta oferita de fiecare brand sau marca in parte este una personala, ce tine doar de gustul si mirosul vostru. Iar aceste doua simturi vor decide pentru voi care este cel mai bun Whisky.
Cateva lucruri inedite despre Whisky
De unde rezulta culoarea Whisky-ului?
In cele mai multe cazuri, whisky-ul are o culoare aurie (intr-o paleta de nuante de la auriu palid la rubiniu). Culoarea whisky-ului este un rezultat natural al retetelor utilizate pentru obtinerea produsului. Primeaza aici metoda de maturare si lemnul de stejar din care sunt confectionate butoaiele in care este depozitata bautura. Rareori este folosit caramelul pentru colorarea artificala a whisky-ului, iar detaliul acesta este obligatoriu sa apara pe eticheta produsului.
Cat de importanta este varsta?
Invechirea whisky-ului are metode diferite, in functie de regiunea de unde provine bautura. In Scotia, invechirea se face cel putin trei ani pentru ca produsul sa intre in categoria Whisky si sunt folosite doar butoaie din lemn de stejar care au gazduit in prealabil diferite tipuri de bauturi alcoolice. Pe de alta parte, in SUA, Whisky-ul este lasat la invechit minim doi ani, iar butoaiele, tot din lemn de stejar, trebuie sa fie noi! Este whisky-ul foarte vechi mai bun decat cel cu o varsta mai frageda? Si acest aspect este discutabil.
Cat de mult conteaza forma paharului in care serviti un whisky?
Poate parea un detaliu insignifiant, dar nu este deloc asa. Forma ideala a paharului pentru whisky este cea de bulb de lalea, care are partea superioara mai ingusta decat baza. Astfel, degustatorul va beneficia de experienta totala oferita de distilat, cu pastrarea parfumului bauturii pe langa gustul oferit de aceasta.